poniedziałek, 23 grudnia 2013

Zupa cytrynowa.


Jadłam tę zupę w restauracji i postanowiłam przygotować ją w domu. Przepis znalazłam u Mirabelki.
Myślę, że ta zupa jest idealna na świąteczny obiad. Jest lekka, odświeżająca. 
W dodatku jeśli w pierwszy świąteczny dzień gotujemy rosół to połowę roboty mamy z głowy :)








Zupa cytrynowa.Składniki na 4 porcje:
cytryna;
2 żółtka;
1 l prawdziwego rosołu z kurczaka;
100 g ryżu;
sól, pieprz.

Z cytryny wyciskamy sok. Rosół przecedzamy i zagotowujemy. Dodajemy ryż i gotujemy do miękkości (ok. 15 - 20 min.). Żółtka ucieramy z sokiem z cytryny, aż się spienią. Do miseczki z żółtkami i sokiem z cytryny dolewamy kilka łyżek gorącego rosołu i mieszamy. Zupę ściągnąć z palnika i odczekać chwilę. Następnie wlewamy powoli żółtka z cytryną ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...