poniedziałek, 23 grudnia 2013

Pasztet mięsno - warzywny.

Był już pasztet z przepisu mojej mamy. 
Teraz przepis z "Polskie tradycje kulinarne. Przysmaki do chleba."




Pasztet mięsno - warzywny.
Składniki:
6 udek z kurczaka;
300 g mięsa wołowego;
200 g wątróbki drobiowej;
2 jajka;
2 marchewki;
pietruszka;
1/2 selera;
3 łyżki mielonych orzechów włoskich;
liść laurowy;
3 ziarna ziela angielskiego;
sól, pieprz, rozmaryn.


Umyte mięso (poza wątróbką) i obrane i umyte warzywa, zalewamy wodą dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez 30 min. Warzywa wyjmujemy. Po kolejnych 15 min. wyjmujemy udka, a wołowinę gotujemy do miękkości.Na 5 min. przed końcem gotowania dodać wątróbkę.
Wystudzone mięso mielimy. Dodajemy jajka, orzechy, sól, pieprz i rozmaryn. Wyrabiamy masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy od 1/2 do 1 szkl. wywaru powstałego z gotowania mięsa i warzyw.

Masę przekładamy do formy. Pieczemy ok. 45 min. w temp. 180 stopni.

Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...