niedziela, 10 maja 2015

Niedzielny powrót do przeszłości - ptasie mleczko w nowej wersji.

Jak byłam mała, Mama często przygotowywała dla nas ptasie mleczko. 
Już raz przedstawiałam Wam moją wersję tego pysznego deseru (Przepisu tu). 
A dziś przedstawiam wersję numer 2, w formie ciasta.








Ptasie mleczko.
Składniki na tortownicę 24 cm:
180 g herbatników
60 g masła
250 ml mleczka skondensowanego
2 galaretki (smak dowolny, mogą być różne)


Herbatniki kruszymy w mikserze i dodajemy rozpuszczone masło, tak aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy herbatniki i dociskamy mocno, odkładamy do lodówki na co najmniej 30 min. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, każdą w osobnym naczyniu. Odstawiamy. Gdy galaretki zaczną tężeć, do wysokiego naczynia wlewamy mleczko skondensowane i ubijamy je na wysokich obrotach miksera. Gdy mleczko podwoi swoją objętość dodajemy jedną galaretkę i mieszamy do połączenia składników. Powstałą masę wylewamy na spód z herbatników. Odstawiamy do lodówki. Gdy masa zastygnie wylewamy na nią drugą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, do pełnego stężenia.

Smacznego!!!





3 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...